България е на челно място по употреба на масови и евтини антибиотици

България е на първо място в Европа по употреба на една от най-масовите групи антибиотици. Заради честата им употреба в болничната и доболничната помощ страната ни е на челно място по резистентност към тази група медикаменти. Това означава,че при някои пациенти лечението с тях е неефективно.

Според лекарите, заради честата и безпричинна употреба на най-масово предписваните антибиотици, бактериите, срещу които са насочени, стават устойчиви към тяхното въздействие.

доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“: Бактериите могат да се размножават, да причиняват инфекции – независимо,че в средата, в която живеят, има лекарство срещу тях.

В тези случаи пациентите се лекуват с по-скъпи, широкоспектърни антибиотици. Понякога обаче бактериите са устойчиви и къмтях. Неправилната употреба на антибиотици крие сериозни рискове,предупреждават лекарите

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Повече умрели, повече вътреболнични инфекции и повече рехоспитализации. Миналата година 2,4 млн. българи са влезли в болница. Това значи, че едни и същи пациенти са обиколили много, много болници.

СЗО: Прекалената употреба на антибиотици води до резистентност към тях

Затова експертите съветват да не се самолекуваме с антибиотици.

Доц. Иван Иванов: Трябва винаги да се използва мнението на експерт, на лекар и никога да не се използва без рецепта.

От началото на тази година Агенцията по лекарствата е санкционирала 50 аптеки за продажба на медикаменти без рецепта. Глобата е 1000 лева.

 

Видео тук

Източник: news.bnt.bg