Blog

Гери Турийска: Здравословното хранене е най-добрата профилактика срещу грип

Доверявам се на медикаменти, които съдържат и естествени съставки и на такива, които са доказали във времето своята ефективност Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/41310-geri-turiiska-zdravoslovnoto-hranene-e-nai-dobrata-profilaktika-sreshtu-grip/
Грипната епидемия чука на вратата. Чакалните пред кабинетите на личните лекари са препълнени от кихащи и кашлящи деца. Този период от годината е кошмарен за всяка майка. Но и всяка уважаваща себе си майка има своите дребни хитринки, за да предпази семейството си от инвазията на вирусите.
Разговаряме с Гери Турийска – музикант, поетеса, текстописец и майка, за това каква е нейната тайна рецепта.
Гери, за една майка, сезонът на простудата и грипа май е най-ужасният в годината, особено, когато е съчетан с много ангажименти, както при теб…
Значии…, кога е този сезон? На мен ми се струва, че е през месец. (смее се). Много е важно децата да са натъпкани със здравословна храна и естествено да добиват витамини от нея. Както и да имаш кутийка за бързо реагиране с подходящи лекарства, винаги подръка.
Какво правиш, за да предпазиш семейството си?
Здравословното хранене с чисти продукти е от ключово значение за нашето семейство. Чистата храна е трудна за намиране. По-голямата част от менюто ни е съставено от продукти, които не са купени в магазините, а от малки производители или както ги наричаме „домашно сирене“, „домашни яйца“, „домашна салата“. 🙂
Ти от кои майки си – тези, които взимат мерки още при първите симптоми, или чакаш болестта да се разгърне, за да прецениш дали има нужда от лекарства?
Бързо реагиране му е майката. 🙂 И най-вече спокойствие за детето. Предпочитам домашното посещение от педиатър, защото ми се е случвало няколко пъти да заведа дъщеря си до клиниката и самата аз да се върна с вирус от чакалнята. Тогава вече става сложно.
За или против даването на имуностимуланти на децата, а пък и на възрастните?
Имуностимуланти могат да бъдат цвеклото, фрешът от моркови и ябълки, целината в супата… Иначе през рисковите от грип периоди взимаме и медикаменти за стимулация. Всичко в умерени граници е добре.
Как се справяш с толкова много ангажименти, когато децата се разболеят? Съпругът ти Ясен включва ли се с някаква помощ или всички разчитат на теб?
Ясен е нашият личен лекар. Педиатърът на Аника му говори на „колега“, съседи и приятели с деца му звънят за съвет непрекъснато. Изтеглила съм дългата клечка!
Непрекъснато ни заливат реклами на все по-чудодейни лекарства срещу простудата и грипа. Имаш ли си някаква собствена система за отсяване – кое става и кое не?
Избирам медикаменти, които ми вдъхват доверие и знам, че ще ми помогнат: такива, от които имам личен опит или продукти, които са се доказали във времето и се ползват успешно от милиони хора по света. Наскоро попаднах на един такъв продукт под марката ВИКС, която е известна в цял свят. Викс Синекс ме привлече с това, че съчетава модерна медицина с естествени съставки. И така бързо се справих със запушения нос – бързо и продължително ми отпуши носа, благодарение на основната му активна съставка, а етеричните масла (ментол, евкалипт) и алоето носят приятно усещане на свежест и облекчение.
За моето дете винаги се доверявам на изпитани и доказали се във времето лекарства, за които знам, че са ефективни и му понасят добре.
Обикновено всяка майка си има някакви изпитани рецепти за справяне с висока температура, със зачервено гърло, сополи. Ти какво правиш в такива случаи?

Като дете мен са ме лекували бабите ми. Отвари, мед със сода, вендузи, масажи с ракия. (смее се). Аз от своя страна се доверявам на модерната медицина и разнообразното хранене. Въпреки това продължавам да помагам на оздравяването си с билките. Вкъщи се пие много чай от бял бъз. Страшно вкусен е и успокоява горните дихателни пътища. Ясен е запален билкар, та и аз попрочетох това-онова за билките и им станах фен.

Източник: Az-jenata.bg