Blog

Защо сме първи по сърдечно-съдови заболявания в Европа?

За предаването Броеве България е първа по сърдечно-съдови заболявания. Това сочат данните на Европейската сърдечна асоциация. Два от всеки три смъртни случая са резултат от тези болести. Внезапната сърдечна смърт е един от основните проблеми у нас, а лечението чрез кардиовертер-дефибрилатори не се финансира от Здравната каса.

 

Това е толкова важен проблем, за който ние се опитваме да обърнем внимание на институциите повече от 5 години. От тогава датира първото писмо за имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори като най-модерната методика за превенция на внезапната сърдечна смърт, каза в „Денят започва“ кардиохирургът проф. Иво Петров.

По думите му имаме тежък дисбаланс – България е не само на едно от челните места в Европа по сърдечно-съдови заболявания, но е и на едно от последните места по брой имплантации.

 

Но нека не бъдем толкова черногледи. Аз имах среща в Здравната каса по инициатива на проф. Плочев и заместник-министър Жени Начева. Мисля, че те обръщат внимание и имат желание за коригиране на този проблем, предположи той.

Специалистът заяви, че в България има „букет от рискови фактори, които водят до ранно развитие на атеросклерозата и последствията от нея, каквито са сърдечно-съдовите заболявания“.

Все още България е една от най-пушещите страни в Европа – делим челните места с Гърция и Полша. Нямаме добра профилактична програма в нито един от сегментите, които са изключително важни като диабет, хиперхолестеролемия, употреба на сол, тютюнопушене, отбеляза той.

Източник: БНТ, „Денят започва“

Вижте във видеото целия разговор проф. Иво Петров: https://www.bnt.bg/bg/a/zashcho-sme-prvi-po-srdechno-sdovi-problemi-v-evropa