Blog

Какво трябва да знаем за грипа и как можем да се предпазим

Битката с причинителите остава задача на имунната ни система и когато тя не е достатъчно силна, за да отговори навреме, ние се разболяваме

Зимата е сезонът на грипа по две причини – от една страна са ниските температури, към които грипните вируси са устойчиви, а от друга страна хладното време е предпоставка за размножаване на грипните вируси, защото кара хората по-рядко да проветряват помещенията, а така и концентрацията на болестотворните частици се засилва.

Всяка година ни атакуват различни щамове грипни вируси. Съществуват три групи грипни вируси (А, В и С), от които най-опасен е тип А, тъй като е много изменчив. За съжаление, от същата категория е и „Мичиган“, който се очаква да ни атакува тази година.

Ролята на имунната система?
Вирусите, причиняващи простуда и грип непрекъснато мутират и организмът се нуждаят от време, за да разпознае „новия“ вирус като заплаха и да подготви адекватна защита. Битката с причинителите остава задача на имунната ни система и когато тя не е достатъчно силна, за да отговори навреме, ние се разболяваме.

Как действа вирусът?
Вирусите са хиляда пъти по-малки от бактериите и са нещо като лента от генетичен материал с протеиново покритие. При навлизане в тялото, те се прикрепят към човешките клетки и ги принуждават да произвеждат вирусна ДНК. Когато клетките-гостоприемници се спукат, нови вируси се разпространяват и атакуват нови, здрави клетки.

Как организмът ни се бори с грипните вируси?
Когато достатъчно много клетки са били повредени, имунната система започва да се бори с вируса, но тази битка често е съпроводена от възпалителни процеси, които водят до появата симптомите. Симптомите на настинка и грип, които изпитваме, са резултат от това, че организмът ни се опитват да се бори с вирусната инфекцията, а не от самата инфекция.

Как можем да предпазим себе си и своето семейство от грип?

1. Погрижете се за вашия имунитет.
Здравата имунна система е най-добрият закрилник от простудни и грипни заболявания. Подсилете съпротивителните си сили чрез няколко прости тактики:

– Спете повече

– Намалете стреса

– Хранете се балансирано и правете упражнения.

2. Дръжте микробите и вирусите далеч от вас, като:

– Мийте ръцете си редовно.

– Почиствайте бюрото си редовно

– Вземете мерки при първи симптоми на простуда и грип.

Ако, въпреки всички предпазни мерки, все пак усетите неразположение, болки в тялото, запушен нос, кашлица, вземете мерки веднага. Най-добре под формата на някой комбиниран продукт, като например ВИКС АнтиГрип Комплекс – топлата напитка, която ефективно облекчава симптомите на простуда и грип, включително кашлица. Освен парацетамол, Викс АнтиГрип Копмплекс съдържа фенилефринов хидрохлорид (за отпушване носа) и гвайфенезин, който улеснява отделянето на бронхиалния секрет при влажна кашлица. ВИКС АнтиГрип Комплекс прочиства дихателните пътища.

Източник: Vesti.bg