Мария Силянова: Ехографските прегледи на щитовидна жлеза трябва да се покриват от НЗОК

Инициативата се провежда едновременно в 40 държави по света и цели да повиши информираността за тиреоидните заболявания. Разговаряме с Мария Силяновска, председател на Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза (ВИОМ) и основен двигател на кампанията за проблемите, с които се сблъскват българските пациенти с тиреоидни заболявания, какво трябва да се промени и на какво могат да разчитат в рамките на седвицата на щитовидната жлеза.

– Г-жо Силяновска, с каква честота се наблюдават проблемите на щитовидната жлеза по света и какъв е броят на засегнатите български пациенти?

Нямам точна информация в световен мащаб, но в България всеки един от 10 души страда от заболявания на щитовидната жлеза, като най-често срещаното е хипотиреоидизъм.

– Ясно ли е колко са пациентите с рак на щитовидната жлеза?

Около 300 – 350 на година са новооткритите случаи. Информацията за реалния брой в раковия регистър не е точна, тъй като поради спецификата на заболяването, има пациенти, които въобще не са заведени в регистъра.

– Това означава ли, че са необходими промени в регистъра, за да може той точно да отразява броя на заболелите?

Разбира се, това е фундамент за раковите заболявания, но трябва група ентусиасти, които да поработят „про боно“ за подобряване на системата за отчитане и нещата ще се случат.

– Навреме или късно се поставя диагнозата в България, в сравнение с останалите страни? Знае ли се какъв е процентът на късно диагностицираните пациенти?

Определено диагнозата, често, (но не само в България ) се поставя не навреме. Това се дължи на факта, че обикновено симптомите са нетипични и пациентите първоначално се лекуват от други заболявания като метаболитни, кардиологични, нервно – психически. Наличието на репродуктивни проблеми също може да се дължи на проблеми със щитовидната жлеза.

– На какво се дължи късното откриване на заболяването у нас?

Както в цялото ни здравеопазване – няма профилактика. Ехографското изследване на щитовидната жлеза все още не се заплаща от касата, а то е основно, заедно с кръвните тестове, за правилната диагностика. Това е и една от причините да не се прави. Затова като има безплатни скринингови прегледи интересът е огромен, не мога да насмогна да отговоря на запитванията, за което искрено се извинявам. А броят на пациентите, които могат да бъдат прегледани по време на безплатните скринингови прегледи все пак е ограничен. В момента се работи в посока ехографските прегледи да се покриват от Националната здравно-осигурителна каса.

– Знае ли се кога е бил последният скрининг на заболяванията на щитовидната жлеза?

Няма скрининги, организирани от държавата. Само от време на време от някой самодеец.За да се реши проблемът с късното поставяне на диагнозата хората трябва да са информирани и държавата да заеме полагаемото й се място. Въпросът е финансов, но всеки при желание, може да си направи профилактичен преглед, както жените ходят на гинеколог и мамолог.

– Какво следва да се направи по отношение на подобряване на достъпа до лекарства?

Има проблем с един медикамент в България, който засяга пациентите с рак на щитовидната жлеза. Тъй като грешно е заложен механизмът, по който се изписва, от това страдат пациентите, които трябва да понесат всички неприятни последици от хипофункцията. А за част от болните, изследванията, чрез които се проследява тяхното състояние, могат да се проведат само при използването на този медикамент.

– Как беше открито заболяването при Вас?

Преди 10 години имах здравословен проблем. Опитах се да намеря информация в българските сайтове, но такава нямаше. За щастие един от най-добрите ендокринолози в България, д-р Шинков, е мой съученик, и той ме насочи към това да си проверя щитовидната жлеза. Тогава осъзнах, че не всички хора имат моя късмет. Реших, че трябва да направя нещо, за да помогна на пациентите с тиреоидни заболявания. През 2008 г. създадох сайт и така се започна. През 2011 г., съвместно с проф. Пандев и други съмишленици, създадохме Сружение ВИОМ. Решихме, че ще работим организирано с основната идея да подобрим достъпа до информация относно заболяванията на щитовидната жлеза.

– Какви инициативи сте предвидили в Седмицата на щитовидната жлеза тази година?

Седмицата на щитовидната жлеза е от 25 до 31 май. Основната цел, която си поставяме, е да повишим информираността на обществото, колко е важна щитовидната жлеза за нормалното протичане на процесите в организма.

Сред инициативите, които сме предвидили тази година, е осветяване на НДК в лилаво на 25 май – Международния ден на щитовидната жлеза, в знак на съпричасност с хората, страдащи от тиреоидни заболявания. Ще организираме информационна кампания в медиите, в която ще вземат участие видни лекари, ендокринолози, както и обичаната българска актриса Аня Пенчева, която е лице на кампанията ни. На 25 май млади доброволци ще правят онлайн тестове с таблети на минувачите по бул. „Витоша“. Целта е хората да разберат дали има вероятност да страдат от заболяване на щитовидната жлеза. Като част от кампанията са вече проведените безплатни скринингови прегледи в София, Пловдив, Варна и др., както и предстоящият ехографски курс за лекари в Слънчев ден. Предстои ни участие, заедно с Национална пациентска организация, и в изложенията „Булмедика“ и „Мисия Здраве“, където ще има скринингови изследвания на щитовидната жлеза.

Международната тиреоидна седмица се отбелязва едновременно в над 40 държави по света със скринингови прегледи, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, публикации в медиите. Тя е създадена през 2008 г., по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От тогава неизменно е подкрепена от съсловните организации ATA (American Thyroid Federation) и ETA (European Thyroid Federation).

От 2011 г. и България се включва в отбелязването на Международната тиреоидна седмица, а от 2014 сдружение ВИОМ, като сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза и член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас. Всяка година седмицата има различен акцент на кампаниите, т. е. има свое мото. Тази година то е: „Време е да проверите контролния панел на тялото си!“.

Източник: http://www.puls.bg/health/highlights/news_31114.html