Blog

Над 200 вируса предизвикват простуда и грип

85% от простудните заболявания са свързани със запушен нос през първите пет дни

Обикновената настинка или простуда е инфекция на горните дихателни пътища, причинена от вируси. Тя е едно от най-разпространените заболявания в света. Възрастните прекарват от две до пет настинки в годината, а децата, особено тези, които посещават детски заведения – до десет настинки.

Най-често през есенно-зимния сезон ни атакуват риновирусите. Те са над 10 щама и са отговорни за близо 50% от простудните заболявания. Коронавирусите са отговорни за около 10 – 16% от случаите на простудни заболявания. Същата е заболеваемостта от респираторни синцитиални вируси. Съществуват също аденовируси, парагрипни и ентеровируси.

Има ли такова нещо като обикновена простуда?

И простудата, и грипът са вирусни заболявания. Навсякъде и по всяко време на годината ни атакуват над 200 вида вируси. Заболеваемостта е най-голяма през късната есен и зимата, защото тогава хората се събират на закрито и по-лесно се заразяват един друг. Грипните вируси предизвикват световни епидемии като всяка година те се предизвикват от два или три характерни щама.

Вирусите на обикновената простуда най-често се заселват и размножават в оро- и назофарингса, докато грипните вируси инфектират много анатомични органи, включително носната кухина, ларингса, трахеята, бронхите и белия дроб.

Как вирусите ни разболяват?

Те попадат в носа и нозофаринкса, който е отворена врата за всичко, което вдишваме. От друга страна, носът е физиологичното място, през което се доставя кислород за нашия организъм. Основната функция на носа е снабдяване на белия дроб с кислород. Има и защитна функция – да филтрира и пречисти, да овлажни и затопли вдишания въздух. Но когато попаднат огромно количество вирусни агенти в носната кухина, те се прикрепят към протеините на мукозната мембрана на носа или на фарингса, проникват в клетките и започват да се размножават.

Най-високата концентрация на вируси е от втория до четвъртия ден след заразяването. След това те могат да продължат да се развиват до 18-ия ден, но вече с по-малък интензитет. Вирусната инфекция в клетките на назалния епител предизвиква остър локален възпалителен процес. Инфектираните клетки изпращат сигнали, които мобилизират имунната система. Нашият организъм започва да се бори срещу вирусната инвазия и резултатът от тази борба усещаме като: треска, мускулни болки, главоболие, умора, обща отпадналост. Локалните симптоми са кихане, обилна секреция (ринореа), запушен нос, кашлица, възпалено гърло.

За кого е опасен грипът?

Грипните вируси разболяват около 10% от хората през зимния период. За разлика от грипа, простудата рядко има сериозни усложнения, въпреки че започва със същите симптоми. Една пневмония, в която може да прерасне нелекуваният грип обаче, може да бъде животозастрашаваща. Най-тежки последици грипът може да има върху бременните жени, децата от шестмесечна до петгодишна възраст, хората над 65 години и тези с хронични заболявания.

Родителите на малки деца може да се заразят лесно от допира си с тях. Затова трябва по-често да си мият ръцете. Най-разпространеният път на инфекцията е чрез контакт със заразени ръце и повърхности. Трябва да се знае, че пациентът е заразен два дни преди първите симптоми на инфекцията и остава заразен до пълното отшумяване на симптомите. Което означава, че повечето пациенти са заразни в продължение на около две седмици.

Когато човек е болен, най-добре е да остане два – три дни или седмица вкъщи, за да оздравее по-бързо, а и за да предпази хората около себе си.

Как правилно да се борим с простудата и грипа?

Над 85% от простудните заболявания са свързани със запушен нос  през първите пет дни. Затова при простуда първо трябва да започнем да се борим с отока на лигавицата на носа. Много подходящ продукт за това е спреят Викс Синекс с алое и евкалипт, който отпушва носа до пет минути след приложението му и действа до 12 часа след впръскване (за възрастни и деца над 6 г.).

Когато ни атакува грипът симптомите са комбинирани и включват висока температура, втрисане, силни мускулни болки и кашлица. Въпреки че повишената телесна температура сама по себе си е нещо полезно тъй като помага на тялото ни да ликвидира инфекцията, ако продължи повече от 2-3 дни, тя изтощава организма. Кашлицата пък в 90% от случаите е причина за поява на усложнения. Подходящ начин бързо да се преборим с тези симптоми е Викс АнтиГрип Комплекс под формата на топла напитка, който прочиства горните и долните дихателни пътища, отбъбва носната лигавица и улеснява отделянето на бронхиалния секрет. Същевременно понижава температурата, облекчава главоболието и болките в гърлото и в мускулите. За по-силен ефект може да се използва Викс АнтиГрип Макс (за възрастни и деца над 12 г.), който съдържа двойно по-висока концентрация на парацетамол (1000 mg) и бързо елиминира неприятните симптоми.

Източник: MedialNews.bg