Blog

Откриват рака на дебелото черво с година закъснение

4 500 нови случая диагностицират ежегодно онколозите

акът на дебелото черво се открива обикновено с една година закъснение у нас. Това съобщи Иван Димитров – председател на Федерация “Български пациентски форум”. Причина за това не лекарите – специалисти, а лимитите при джипитата, както и тромавата здравна система, като цяло, в нашата страна, поясни Димитров.

По думите му точно заради тромавата здравна система у нас българските болни правят всичко възомжност, за да отидат на лечение в чужбина независимо от изключително добрите лекари в нашата страна.

25% от пациентите биват диагностицирани, след като са се появили метастази от заболяването и в други органи. Преди обрязуването на метастази 5-годишната преживяемост e около 90 на сто, поясни проф. д-р Марина Гарчева, специалист по нуклеарна медицина. След като ракът е метастазирал и в други органи (най-често бял дроб и черен дроб), този процент рязко пада на 12 на сто.

Ракът на дебелото черво, наричан още колоректален карцином (КРК), е третата по честота причина за смърт от злокачествено заболяване в света и втора в Европа след рака на белия дроб. Това е второто най-често срещано онкологично заболяване при мъжете и третото при жените.

4 500 нови случая диагностицират онколозите всяка година. Това показват данните на Националния раков регистър, които са от 2013-а.

Според прогнозата на специалистите около 5% от хората ще развият рак на дебелото черво през живота си, което означаваедин на всеки 20 мъже и една на всеки 35 жени.

Ракът на дебелото черво има най-голяма честота в шестото и седмото десетилетие на човешкия живот и при двата пола, но за съжаление няма възраст, която да е пощадена от тази болест. Ние имаме и пациенти понякога дори под 30 години с напреднал рак на дебелото черво.

Увеличението на честотата с възрастта се обяснява с по-високата честота на спонтанни мутации и затова съществува афоризмът, че ако един човек живее достатъчно дълго, то той ще може да срещне своя рак, обясни националният консултант по медицинска онкология проф. Асен Дудов и допълни, че няма възраст, която да е пощадена от тази болест. Ние имаме и пациенти понякога дори под 30 години с напреднал рак на дебелото черво, каза още той.

Запек и диария, кървене, дискомфорт и болка са най-характерните признаци за това онколвогично заболяване, каза пък гастроентеорологът доц. Стоян Ханджиев. По думите му някои лекари вместо да изпратят пациентите при сепциалист обясняват тези прояви с раздразнено деибело черво, което от своя страна също забавя правилното лечение.

Източник: Monitor.bg