Blog

Официално откриване на обновената Японска градина в Зоологическа градина – София

Гостите ще могат да се разходят и да почувстват спокойствието и деликатния смисъл на Японската градина

Уважаеми колеги,

С удоволствие бихме искали да ви поканим на официалното откриване на обновената Японска градина в Зоологическа градина – София.  

Събитието ще се състои на 15.06.2021г. (вторник) от 14.00 ч. и ще бъде придружено с коктейл.

Гостите ще могат да се разходят и да почувстват спокойствието и деликатния смисъл на Японската градина.

 

Дарението е направено от японската биофармацевтична фирма ТАКЕДА – БЪЛГАРИЯ.

На събитието ще присъстват и ще кажат приветствени слова:

  • Нарахира Хироши, посланик на Япония
  • Тодор Кесимов, управител на Такеда България ЕООД
  • Добромир Бориславов, директор Зоологическа градина, София

 

За японската градина:

Свещено вдъхновение.

Основният принцип на японската градина е чувството за спокойствие и почивка, съзерцанието на природата и миниатюризацията. Японските градински майстори възпроизвеждат природата на малък участък със сравнително ограничени средства. Изображението на природата в умален вид предизвиква желанието да създадете все пак пространствена дълбочина на картината. Това се постига чрез изменение на пропорциите на естествения мащаб, като се използват миниатюрни дървета и скали, които предизвикват известна условност и романтизъм.

  • Когато будизмът навлиза в Япония през 6 век, той донася със себе си нови обичаи, които се отразяват и на дизайна на градините.
  • Най-ранният от тях е идеята чрез градини да се пресъздаде будистката представа за рай. През 14 век Дзен будизмът полага началото на една от най-важните традиции на японското градинарство – символичното представяне на цялата вселена на ограничено пространство.
  • За да се постигне този ефект, се използват различни находчиви техники – загладеният пясък или чакъл пресъздават река или океана, скалите – острови или планини, а миниатюрни дървета представят идеята за цяла гора.
  • Градините постигат деликатност на композицията, съизмерима с тази в живописта. Те предлагат възможност за продължително и задълбочено съзерцаване – тази идея е доста различна от градинарството в западния свят, което често търси наслада чрез изобилие от цветове.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Цонева-Папуджиева, PR Care – 0878 865077

Росяна Сотирова-Христова, PR Care – 0897 921690