Проф. Анна-Мария Борисова: Заболяванията на щитовидната жлеза настъпват безсимптомно От тиреоидните хормони зависи интелигентността на нацията

Проф. Борисова, защо правилното функциониране на щитовидната жлеза е толкова важно за здравето на целия организъм?

Тиреоидните хормони, които се произвеждат от щитовидната жлеза, са енергийни хормони. А без енергия няма живот. Организмът се нуждае от енергия за всички свои жизнени функции. За да мигаме, за да мислим, за да си движим ръцете и краката, за да ни работи сърцето, за да дишаме – за всичко това ни трябва енергия. Тоест без достатъчно тиреоидни хормони няма живот. Те са изключително важни и за формирането на различните тъкани и органи. Фатално важни са за вътреутробното развитие на плода и специално на мозъка на бебето. Това става през първия триместър на бременността, докато щитовидната жлеза на плода се развива едва през втория триместър. Формирането и функцията на мозъка зависят от щитовидната жлеза, но уви, тя все още не е създадена в организма на бебето. То започва да произвежда собствени тиреоидни хормони едва в шестия месец, след като вече се е формирал мозъкът му. Преди това плодът ползва тиреоидните хормони на майката. Оказва се, че функциите на мозъка у бебето и особено на кортекса (мозъчната кора, която определя нивото на интелигентност), зависи от това дали щитовидната жлеза на майката произвежда достатъчно хормони. Затова от Българското дружество по ендокринология сме подели кампания през цялата 2018 г. да говорим на тази тема, която има и социални, и медицински последици. Защото от адекватното производство на тиреоидни хормони при бременните жени зависи интелигентността на нацията.

А от какво зависи производството на тиреоидни хормони у всеки човек?

Преди всичко от наличието на достатъчно йод в организма. Ако в една страна не е овладян дефицитът на йод у населението, това означава, че системно се произвеждат по-малко тиреоидни хормони, развива се гушавост (дифузна, възлеста или смесен тип гуша). Това обаче не е толкова естетичен проблем. Ако жената е бременна и производството на тиреоидни хормони е ниско, това неминуемо ще се отрази на развитието на плода, в това число на мозъка на бебето. Не става въпрос за вродени малформации, за раждането на кретени, а за степен на интелигентност. IQ-то на нацията зависи най-вече от наситеността с йод в популацията.

Кога бременната трябва да отиде на преглед при ендокринолог?

Веднага щом разбере, че е бременна. Но това е по-скоро задача на гинеколога, който ще установи бременността. Когато поздрави жената за щастливото събитие, той трябва да й напомни: „Отидете на преглед при ендокринолог, за да проверите функцията на щитовидната си жлеза”. Бременните трябва да се изследват, защото в голяма част от случаите може да имат проблеми с щитовидната жлеза, но да не знаят за това. Обикновено заболяването настъпва бавно, постепенно. В началото дори няма симптоми. На даден етап се появява симптомът умора, но човек винаги ще намери начин да си обясни умората с друго нещо. Примерно с това, че системно се преуморява в професионалната си работа, че има напрегнато ежедневие, включително у дома, в семейството, че е пролет и е настъпила хиповитаминоза… Освен това умората може да бъде симптом при много други заболявания – диабет, туберкулоза, сърдечни, белодробни, бъбречни и други болести.

Има ли специфични симптоми за заболяванията на щитовидната жлеза?

Специфичните симптоми се появяват едва когато заболяването е напреднало. Проблемът е, че в началото тези симптоми ги няма и човек не подозира, че щитовидната му жлеза не функционира правилно. Затова нашето Дружество на ендокринолозите направи листовка, по която гинеколозите да установят риска от тиреоидни заболявания при всяка бременна жена. Ако  има фамилност – проблем с щитовидната жлеза при родителите или при братя и сестри, непременно жената трябва да се изследва, защото генетичният фактор е много силен. Ако жената е претърпяла операция на щитовидната жлеза – също. Преди настъпването на бременността функцията на жлезата може да е била нормална, но е под въпрос дали е останала такава при повишената нужда от тиреоидни хормони по време на бременност, когато и майката, и плодът трябва да бъдат „обслужени” от една щитовидна жлеза. Друг рисков фактор е възрастта на бременната – над 30 години. А това е масово в днешно време, тъй като жените желаят първо да се реализират професионално и едва по-късно майчиното чувство проговаря в тях. Независимо че нямат оплаквания, всички бременни над 30 г. трябва да отидат на преглед при ендокринолог. Трябва да го направят и ако имат диабет или друго автоимунно заболяване. Има ли жената витилиго (хронично кожно заболяване, проявяващо се със светли петна по кожата – бел. ред.), и да не е бременна, налице е проблем със щитовидната жлеза и тя трябва да се изследва.

Рискови фактори са също болестно затлъстяване, приложение на амиодарон за сърдечна аритмия, на литий и на йодсъдържащи контрастни вещества при образна диагностика.

Нали дефицитът на йод предизвиква гуша, защо йодсъдържащите вещества да крият риск за щитовидната жлеза?

Нито е полезно да има дефицит на йод, нито е полезно да се прекали с йода. Високото количество йод може да доведе до увеличаване броя на антителата в щитовидната жлеза и с това до влошаване на нейната функция. В най-тежките случаи може да доведе до базедова болест, провокирана от твърде голямо количество йод.

Как се мери нивото на йода?

Отделният човек не може да си го измери. Нивото на йода се мери само в двете основни рискови популации – децата и бременните, за които е фатално важно да имат достатъчно от него. По тях се съди за нивото на йода при останалите хора. Скрининг се прави от държавата на всеки пет години. Това е част от държавната здравна политика. Време е да се направи отново, тъй като последният беше през 2012 г. Даже сме закъснели с една година. Преди шест години нивото на йода в популацията беше достатъчно, благодарение на това, че повечето българи използват йодирана сол.

А хората, които използват хималайска сол?

Имат йоден дефицит и не си синтезират достатъчно тиреоидни хормони. В Хималаите са правени изследвания, които доказват, че тамошното население страда от тежък йоден дефицит. И това не е случайно. В сравнение с хималайската, йодираната българска сол съдържа около 20 пъти повече йод – от 28 до 55 mg. Затова в района на Хималаите са започнали да си йодират солта. Не съм против хималайската сол, а против това, че не е йодирана.

Мъжете страдат ли от заболявания на щитовидната жлеза?

Страдат от всички болести на щитовидната жлеза, но по-рядко. Опитът и практиката показаха обаче, че при тях тези заболявания са по-тежки. Генетично болестите на щитовидната жлеза се предават от майка на дъщеря, но има и случаи, когато се предават от баща на дъщери или от майка на синове. Имам цели семейства пациенти. Спомням си, че съветвах жена с Хашимото да изследва дъщерите си (имаше три). Голямата дъщеря беше студентка, втората – гимназистка, а най-малката беше в седми клас. Оказа се, че и трите са с това заболяване, и то в хипотиреоидна фаза – щитовидните им жлези вече не можеха да произвеждат хормони. Наложи се заместващо лечение в различни дози и схеми за всяка от тях.

Източник: Zdrave.net