Днес в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център се проведе пресконференция, в която се включиха видни експерти от различни специалности. Със събитието на практика се даде старт на информационната кампания „От съмнението до диагнозата“, която се провежда с подкрепата на фармацевтична компания Merck, във връзка със Световния ден за борба с рака на дебелото черво. На проблема с колоректалния карцином е посветен целият месец март и в рамките му ще се проведат различни инициативи.

Проф. Асен Дудов, медицински директор и Началник Клиника по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център и председател на Българското онкологично научно дружество, отправи съвет към хората, които се притесняват, че има вероятност да са развили колоректален карцином, да потърсят възможно по-скоро консултация с онколог. Така ще се избегне вероятността при евентуално наличие на заболяването потенциалният пациент да стигне до правилните специалисти твърде късно, когато болестта е вече в напреднал стадий; нещо, което е практика у нас, както отбеляза Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум – с чиято подкрепа се провеждат множество образователни събития по проблемите, свързани с онкологичните заболявания.

Колоректалният карцином обикновено води началото си от доброкачествени формации, наречени полипи, които са предшественици на заболяването. Процесът на превръщане на полип в рак е бавен, отнема 8-10 години и протича безсимптомно. Единственият начин да бъде установено наличието на полипи е редовният скрининг чрез извършване на колоноскопия.

Ракът на дебелото черно е третата по честота причина за смърт от злокачествено заболяване в света и втора в Европа – след рака на белия дроб. Това е вторият най-често срещан рак при жените и третият най-често срещан рак при мъжете. 9 от 10 случая на рак на дебелото черво могат да бъдат лечими, ако заболяването бъде открито в ранна фаза. Същевременно около 25% от пациентите биват диагностицирани в предпоследен стадий, когато вече са се появили метастази в други органи. Преди появата на метастази, 5-годишната преживяемост е около 90%. След като ракът е метастазирал и в други органи (най-често бял и черен дроб), този процент рязко пада на 12%.

Как се поставя диагнозата?

  • Чрез колоноскопия се взима биопсия от засегнатия участък на дебелото черво;
  • Патолог изготвя доклад дали изследваният материал е доброкачествен или злокачествен;
  • Онкологичен комитет назначава допълнителни кръвни или образни изследвания, чрез които се определя стадия на заболяването, след което се набелязва индивидуален терапевтичен план.

Кога е задължително да се търси лекарска помощ?

  • При наличие на промяната в ритъма на изхождане – внезапна промяна към запек, диария или тяхното редуване;
  • Данни за анемия от проведени лабораторни изследвания;
  • Наличие на кръв в изпражненията или черни изпражнения;
  • Необяснима загуба на тегло, липса на апетит, както и новопоявила се коремна болка.

В пресконференцията се включиха различни специалисти, които са част от т.нар. мултидисциплинарен екип, провеждащ лечението на пациентите.

Източник: Zdravennavigator.bg