Blog

80% от смъртните случаи от рак на белия дроб са от тютюнопушене

На всеки 15 изпушени цигари ДНК – то се променя и това може да доведе до рак

На всеки 15 изпушени цигари ДНК – то се променя и това може да доведе до рак

 

 

Какви видове рак причинява пушенето?

 

 1. Тютюнопушенето е виновник за над 15 вида рак.
 2. Пушенето е причината за 7 от 10 случая на рак на белия дроб , както и за други видове рак, включително устата, фаринкса (горната част на гърлото), носа и синусите, ларинкса (гласовата кутия), хранопровода (тръбата за храна), черния дроб, панкреаса, стомаха, бъбреците, червата, яйчниците, пикочния мехур, шийката на матката и някои видове на левкемия.
 3. Пушенето е причина и за сърдечносъдови и различни белодробни заболявания.

 

Какъв е рискът ми от рак, причинен от тютюнопушене?

 

 1. От колко време пушите. Например, пушенето на една кутия цигари на ден в продължение на 40 години е по-опасно, отколкото пушенето на две опаковки на ден в продължение на 20 години.
 2. Никога не е късно да спрем. Колкото повече цигари пушите на ден, толкова по-голям е рискът от рак, така че намаляването на броя на цигарите, които пушите на ден, може да бъде добра първа стъпка.
 3. Проучванията показват, че на всеки 15 изпушени цигари, има промяна в ДНК, която може да доведе до рак на клетка в тялото. Но най-добрият начин да намалите риска е да спрете да пушите напълно.

 

 

Превенция на рака на белия дроб и ранно откриване

 

 1. Ракът на белите дробове е вторият най-често срещан рак при мъжете и жените (без да се брои ракът на кожата). Всяка година повече хора умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на дебелото черво, гърдата и простатата заедно. 
 2. Повечето случаи на рак на белия дроб се откриват в напреднал стадий. Тези ракови заболявания са много трудни за лечение. Но през последните години има тест, който може да се използва за скрининг на рак на белия дроб при хора с висок риск. Тестът може да намали риска от смърт от това заболяване.
 3. Пушенето е основен рисков фактор за рак на белите дробове. Смята се, че около 80% от смъртните случаи от рак на белия дроб са резултат от тютюнопушенето.
 4. Пурите и дъвченето на тютюн са почти толкова вероятни причинители на рак на белия дроб като пушенето на цигари. Пушенето на ниско-катранни или „леки” цигари също увеличава риска от рак на белите дробове колкото обикновените цигари. Пушенето на цигари с ментол може да увеличи риска още повече, тъй като ментолът позволява на пушачите да вдишат по-дълбоко.
 5. Пасивно пушене: Ако не пушите, дишането на дима от други (наричан вторичен пушек) също може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб. Смята се, че той причинява повече от 7 000 смъртни случаи от рак на белия дроб годишно.
 6. Употребата на тютюн и алкохол са два от най-силните рискови фактори за развитие на рак в устната кухина и орофарингеалния рак.

 

Рискът при пушачите да развият тези видове рак е многократно по-висок. Тютюневият дим от всякакъв вид цигари и пури може да причини рак навсякъде в устата или гърлото. Той може също да причини рак на ларинкса (гласова кутия), белите дробове, хранопровода (тръбата за преглъщане), бъбреците, пикочния мехур и много други органи.

 

Автор: www.portalnapacienta.bg

 

Снимка източник: www.express.co.uk