В Европа умират 33 000 души годишно от неправилно използване на антибиотици

Грешната и прекомерна употреба на антибиотици ускорява процеса на резистентност към тях 33 хиляди души умират годишно заради прекомерното или неправилно използване на антибиотици в Европа.

 

Анна редовно прибягва до употреба на антибиотици, без да се е консултирала с лекар преди това. Оказва се обаче, че самолечението и е неуспешно. И седмица по-късно вече е на преглед при личния си лекар, където се установява, че нужда от антибиотик няма.

Доктор Гергана Николова разказва, че при нея ежедневно идват пациенти, пробвали антибиотично лечение сами, а  последствията  от неправилното използване на лекарствата са налице.

„Пускам антибиограма на един мой пациент по повод заболяване и се оказа, че от 14 приложени антибиотика, той е резистентен към 12. И може да изпозлваме само 2”, обясняна лекарката.

Близо 700 хиляди души умират годишно в целия свят от неправилно или прекомерно използване на антибиотици.

 

 

След 30 години може да имаме милиони смъртни случаи,  като се очаква да са повече от тези, причинени от рак, смята Скендер Сила от СЗО. Причината – организмът привиква с антибиотиците. Затова специалистите съветват  да ги използваме само в краен случай.

Освен алтернативни мерки за лечение, според  д-р Гергана Николова  трябва да се налага и по-строг контрол върху изписването и използването на антибиотици.  

Видео тук:

Източник: btvnovinite.bg