Blog

Йодният дефицит е опасен за бременните

Над 400 000 души в България имат намалена функция на щитовидната жлеза, заради йоден дефицит. Това е заключението от практическата конференция „Йоден дефицит в България. Бременност и хипотиреоидизъм

Близо 65% от българите разбират за проблема при случайно изследване, казват ендокринолози

Бебетата нямат собствена щитовидна жлеза след раждането и на практика хормоналната им система зависи изцяло от майката. Затова е изключитело важно преди, по време и след бремеността жените да имат адекватен йоден прием. Това се постига с приемането на храни, приготвени с йодирана сол – хляб, мляко, сирене, както и от рибата, съветват специалистите. „Когато бременната жена не приема йодирана сол, необходима за производството на тиреоидни хормони, тя няма да осигури на бебето си достатъчно хормони.

Мозъкът ще се формира непълноценно

и това ще е фатално за интелигентността му. Бебетата нямат собствена щитовидна жлеза. Тя започва да се формира след третия месец от бременността и започва да има собствена продукция на хормони едва към шестия месец“, обясни проф. д-р Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.
Тази година се навършват 60 г., откакто в България се провежда държавна политика за преодоляване на йодния дефицит чрез йодиране на солта, за да се осигури профилактика на заболявания на щитовидната жлеза. Голяма част от жените обаче прибягват до

алтернативни форми на йодирана сол,

каквато е хималайската например, с което обаче не успяват да си набавят достатъчно количество йод. Разбира се, специалистите съветват също да не се прекалява със солта, тъй като в големи количества йодът увеличава риска от автоимунни заболявания. „Друга цел е да отвоюваме от здравната администрация платена от Здравната каса амбулаторна процедура, чрез която веднага след установяването на бременността жените с рискови фактори за тиреоидни заболявания и диабет да се подлагат скрининг за тези заболявания“, обясни проф. Борисова.

Източник: Clinica.bg