„ПЪТ НА ПАЦИЕНТА“ с бързи отговори за здравето и правата ни

Информацията е изготвена със съдействието на Националната здравноосигурителна каса и е написана на достъпен, ясен и точен език с подходящ дизайн и инфографики. Така всеки ще може да намери бързо отговор на въпросите, които касаят личното му здраве или на близките му хора.

Информация за медиите

 

Фондация “В помощ на здравето“ създаде нова секция за улеснение на всички здравноосигурени български граждани в първата у нас онлайн платформа за информираност за най-разпространените социално значими заболявания – Портал на пациента (https://www.portalnapacienta.bg/) .

 

Новата секция се казва „Път на пациента“ и включва ясна и точна информация по трите важни направления:

  •  „Как да получа лекарствата си от НЗОК“
  • „ Какво получавате срещу здравните си вноски от НЗОК в болничната помощ“ 
  • „Какво получавате срещу здравните си вноски от НЗОК в извънболничната помощ“

 

Информацията е изготвена със съдействието на Националната здравноосигурителна каса и е написана на достъпен, ясен и точен език с подходящ дизайн и инфографики. Така всеки ще може да намери бързо отговор на въпросите, които касаят личното му здраве или на близките му хора. Има възможност за удобно сваляне на информацията и разпечатване на хартия.
За съжаление все още в българския пациент съществува недоверие към по-сериозно поднесената информация, често се прибягва до „самолечение“ и до различни недоказани методи. Лекарите не всякога могат да отделят достатъчно време, за да обяснят на всеки пациенти повече за заболяването и различните методи на лечение. Затова много хора прибягват до търсене на информация в интернет, която все още е доста непълна и често подвеждаща.

 

Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) беше създаден в края на 2018 година в отговор на липсата от адекватна, достъпно написана и проверена здравна информация на едно място в българската онлайн среда. Основната мисия на платформатаq освен да информира, е и да позволи на пациентите да вземат обективно решение за избора на лечението си.

 

Източник: Портал на пациента