Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/prca5zjw/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
PR Care | СЗО алармира за прекомерна употреба на антибиотици - PR Care

СЗО алармира за прекомерна употреба на антибиотици

Грешната и прекомерна употреба на антибиотици ускорява процеса на резистентност към тях. Това каза пред журналисти Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация /СЗО/ в България и призова правителството в близко време да приеме национален план за действие спрямо антибиотичната резистентност, както и да осигури финансирането му, предаде БТА. Антибиотичната резистентност е причина за 33 000 смъртни случая ежегодно в ЕС, каза още Сила и подчерта, че ако не се вземат мерки, към 2050 г. тя ще е по-честа причина за смърт отколкото онкологичните заболявания.

До 2050 г. тя ще е по-честа причина за смърт отколкото онкологичните заболявания, смятат експерти

 

Такъв план е разработен през 2016 год. , но трябва да бъде приет и съгласуван с други министерства, припомни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Като общопрактикуващ лекар д-р Гергана Николова всекидневно се среща с пациенти,които заради самолечението с антибиотици, са получили усложнения.

„Антибиотик се изписва само при преглед и при определени показания. Антибиоткът не е панацея”, заяви категорично д-р Николова.

Затова и лекарите настояват за по-строг контрол.

„Не е тайна за никого, че човек може да отиде в аптеката и да си купи каквото пожелае от антибиотиците, да си го използва както прецени”, обясни още тя.

Но според фармацевти за прекомерната употреба на антибиотици са отговорни лекарите.

„Аз пък мога да кажа, че те предписват безразборно антибиотици и, че не правят антибиограми и като ви погледнат ви предписват.  Според мен нещата тръгват от лекарите”.

За отпускането на медикаменти без рецепта следи Агенцията по лекарствата. От началото на годината досега наказаните аптеки са  50. Запродажбата на медикаменти по лекарско предписани, за които обаче не е предоставена рецепта, следва парична санкция. Тя е в размер на 1000 лева.  Микробиолозите предупреждават, че заради резистентността има сериозен риск състояния, които сега се лекуват с антибиотици, да станат нелечими в близко бъдеще.

„Също така хирургичните операции, трансплантации ще станат невъзможни или с висок риск от смъртност”, обясни доц. Иван Иванов от Националния център по заразни и паразитни болести.

Едно от решенията на проблема е т.нар. антибиограма. С нея се доказва причинителя на инфекцията и дали антибиотиците биха й повлияли.

От всички 33 хиляди смъртни случая в ЕС, много голям процент се дължи на вътрешноболнични инфекции, а 39 на сто от тези инфекции са били резистентни на антибиотици от последно поколение, допълни той. По думите му най-тежкият проблем в България е използването на антибиотици от трето поколение в болниците.

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства, посочи, че през миналата година са били извършени над 300 проверки на аптеки и са били издадени 42 наказателни постановления заради продажба на лекарства по лекарско предписание без представена рецепта. За тази година до октомври са издадени 50 наказателни постановления. По думите му няма ръст на нарушенията, по-скоро има ръст на проверките. Санкцията за такава продажба е 1000 лв., допълни Кирилов.

От днес започва Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците.

 

 

Видео тук

Източник: nova.bg