Имплантирането на дефибрилатор – метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания

 

 

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. На тях се дължат два от всеки три случая с фатален край. Редица лекари смятат, че най-сигурният метод за лечение е имплантирането на дефибрилатор. Устройството обаче е скъпо, а Здравната каса не плаща цялата сума за закупуването му.

 

След инфаркт, 4 операции, 4 пъти в кома и десетки припадъци – Валентин казва, че живее втори, дори трети живот. От две години има имплантиран пейсмейкър. Не може да си позволи да доплати за кардиовертер дефибрилатор.

 

 

Валентин Борисов: Това, което в момента ме държи жив, е само подаването на определен електричен импулс-сигнал. Това не може да ме спаси. Докато другото ако човека го има имплантирано – човек не умира с дефибрилатора.

 

д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиосимулация и електрофизиология в България: Идеята на това устройство е да разпознае възникващите животозастрашаващи аритмии, да ги детектира и когато ги детектира, да ги лекува чрез подаване на високоволтови, високоенергийни импулси.

 

И тук идва проблемът с парите – част от тях трябва да дойдат от джоба на пациента.

 

доц. Васил Велчев, завеждащ Сектор Електрокардиостимулация в УМБАЛ „Света Анна – София“: В момента касата поема 6 000 лева от цената на устройството, независимо от неговата цена. Тоест ако устойството струва 10 000 лева, какъвто е случая за тези, които имат един електрод дефибрилатори – касата поема 6, пациентът плаща 4.

 

Миналата година са били импантирани дефибрилатори само на 137 пациенти.

 

За сравнение в съседна Сърбия годишно се импантират над 500. Там, както и в Унгария, Гърция и Албания, устройствата са безплатни за пациентите.

 

доц. Ивайло Кожухаров, завеждащ сектор електрокардиостимулация в Национална Кардиологична болница: Медикаментозното лечение – на ден може би за кратък период от време е изгодно, обаче във времето разпределено излиза горе-долу около 3 пъти по-скъпо.

 

Затова призивът на лекарите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология е касата да започне да плаща 100 % от цената на определен брой дефибрилатори за вторична превенция. За да може повече хора да стигат живи до болницата.