Blog

Четири проекта на пациентски организации взеха наградите „Заедно за здраве“ 2022 г.

ТЕВА ще финансира отличените, догодина призьорите ще са пет

 

Четири от общо 36 проекта на пациентски организации спечелиха конкурса на ТЕВА България „Заедно за здраве“ и бяха отличени на специална церемония на 24 ноември в Централния военен клуб в София. Дарителската кампания „Заедно за здраве“ насърчава инициативи, които влияят положително на живота на пациентите и техните семейства – за по-хуманна среда, за по-добра грижа и здравеопазване. В тази първа година на програмата в България за финансиране кандидатстваха 36 проекта от 34 организации от цялата страна, насочени към детско здраве, психологическа помощ за пациенти с редки заболявания, с онкологични заболявания и за по-достъпна здравна грижа за пациенти в трудно достъпни райони в България. Проектите бяха оценени от специална комисия, която селектира десет от 36-те проукта, а служителите на компанията ТЕВА определиха четирите призьори.

 

Това са:

Проект „Приключения в познанието“ на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Целта е прилагане на иновативен комплексен модел за подобряване качеството на живот на деца и лица с епилепсия чрез индивидуални консултации и групови беседи.

 

Проект „Звено за подкрепа на хора с редки болести“ на Българска Хънтингтън Асоциация. Целта е да даде подкрепа на пълнолетни хора с редки болести, родители на деца с редки заболявания и членове на засегнати семейства.

 

Проект „Нефрологична помощ за децата от малките селища“ на Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания. Целта е да окаже емоционална, социална и образователна подкрепа за децата и семействата с установени бъбречни заболявания или увреждания в 8 селища в страната, за да се справят с предстоящото лечение и стрес.

 

Проект „ Слънчево колело” на Югозападен общественоинформационен център. Целта е подкрепа на хора с онкологични заболявания и близките им чрез индивидуална и групова терапевтична помощ, както и популяризиране на тяхното изкуство.

 

Наградите връчиха г-жа Веред Елрон – културен аташе в Посолството на Израел в България, Николай Хаджидончев – изпълнителен директор на ТЕВА, Гади Мукомолов – изпълнителен директор на завода на ТЕВА в Дупница и Стойка Янева – 36 години служител на завода.  

 

„ТЕВА вече е организирала подобни конкурси в 14 държави. България е 15-десетата страна – обясни на церемонията Николай Хаджидончев – изпълнителен директор на ТЕВА Фарма ЕАД. – Нашата идея е да помогнем на хората в нужда, на пациентите с тежки заболявания и на хората до тях да преодолеят трудностите с повече съчувствие и човечност.

 

Много често тези пациенти губят своята независимост, възможността да планират живота си, а понякога имат усещането за загуба на достойнство. Ето защо е толкова важно да подкрепим тези хора да продължат напред в борбата със заболяването. Бях приятно изненадан, че всички кандидатстващи за финансиране проекти бяха достойни да ги подкрепим.“

 

За финал Радослава Ганозова – асоцииран директор „Корпоративни комуникации и брандинг“ на ТЕВА България обяви добрата новина: „Благодарение на многото стойностни проекти, участващи в конкурса, от ТЕВА Фармасютикълс са решили през следващата година наградените с финансиране проекти в България да се увеличат на пет“.